MNB
MNB - 2

Hírek

30 éve alakultak meg a helyi önkormányzatok, ezt ünnepelte a Szombathelyi Kistérség

2020. október 02., 14:00

A harminc éves önkormányzatiságot ünnepelte Vasszécsenyben a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulása. A felszólalók személyes hangú köszöntőikben az eltelt három évtized mérföldköveit vették sorra.

 

30 éve alakultak meg a helyi önkormányzatok, ezt ünnepelte a Szombathelyi Kistérség

A helyi önkormányzatok Magyarországon a rendszerváltoztatást követően, 1990-ben alakultak meg. Működésüket 2012 óta az Alaptörvény szabályozza.

Nemény András - polgármester, Szombathely
“Ma az önkormányzatiság leginkább a segítségnyújtást jelenti. Ez az év igazán azt bizonyította, hogy szükség van az önkormányzatokra, hiszen mi vagyunk azok, akik közvetlenül tudunk segíteni az embereknek, ha igazán nagy baj van. Most már kevesebb a lehetőség, mint korábban, a feladat pedig több, de akarattal, szándékkal, jó közösségformálással mindent meg lehet oldani.

Az egységes államszervezetben a demokrácia építőkövei a települési önkormányzatok - jegyezte meg Hende Csaba országgyűlési képviselő.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő  
A szubszidiaritás elve, ez a latin szó azt jelenti, hogy mindent ott kell elintézni, ahol azt a legcélszerűbben lehet. Tehát a lehető legközelebb oldjuk meg a problémát magához a problémához. Nyilván a helyi közösség közvilágítás, temető, útépítés problémáit helyben kell elintézni, a nagyobb fejlesztési kérdéseket a megye szintjén kell elintézni, és nyilván az országos ügyeket a kormányban, a parlamentben kell igazgatni.”

A rendezvényt szervező kistérségi társulás többszörös jubileumot ünnepel. Erről is szólt köszöntőjében Vasszécseny polgármestere.

Zsolnai Zoltán - elnök, Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulása
Az 1190-es szabad választásokat követően alakultak meg a kistérségek - mikrotérségeknek hívjuk még ekkor. Földrajzilag a Rába, Pinka, Gyöngyös, Sorok menti települések kis mikrotérségeiből alakult ki. 2005-ben az akkori kormányak a felhívására, illetve a lehetőségek biztosítását követően alakultak ki a többcélú társulások.”

Ezek a szerveződések az oktatási intézményrendszer és a közigazgatás hatékonyabb működését segítették elő. Kezdetben a jobbára Szombathely agglomerációjához tartozó 38 település és a város alkotta a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulását. Ma kisebb ez a kör, és változott a feladat is: mintegy harmincezer lakos orvosi ügyeleti ellátást szervezik meg közösen az érintett településeken.