Hírek

27. Bartók Fesztivál

2011. június 21., 17:03
Július 11 - 18. között rendezik meg idén a Nemzetközi Bartók Fesztivál és Szeminárium programjait. Szombathelyen kívül Sárváron lesz még koncert. Idén 90 diák érkezik a különböző mesterkurzusokra, hogy a világ legnevesebb profeszoraitól, előadáitól, művészeitől tanuljon
27. Bartók Fesztivál

27. alkalommal rendezik meg idén a Bartók Fesztivált, amelyen Bartók mellett többek között Liszt, Debussy, Sosztakovics, Kurtág György és huszonéves, fiatal komponisták művei is hallhatók lesznek. Több alkalommal is közreműködik a koncerteken a Savaria Szimfonikus Zenekar. Idén karmesteri, zongorista, fuvola, kamarazenei és énekes mesterkurzusokon vehetnek részt a fiatal növendékek.
A szakemberek szerint Bartók népszerűsége ma is töretlen a világban.


Igric György - igazgató, Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.
"Egészen speciális az az életmű amit ő a magálnak mondhat. Annyira jellegzetesen magyar, ami miatt mindenhol a világon fellehet ismerni. Annyira befogadható a művészete és annyira sok szépséget rejt, ami miatt természetes, hogy ma már a világ koncertpódiumainak részévé vált. "
 
A szombathelyi és a Vas Megyei Önkormányzat 5-5 millió forinttal támogatja a fesztivál megrendezését, hangzott el egy mai sajtótájékoztatón. Puskás Tivadar polgármester kiemelte: a város kulturális eseményei között kiemelkedő helyet foglal el a Bartók Fesztivál. Olyan értéket hordoz, amit támogatni kell. A Bartók Termen kívül rendeznek kiállítást a Képtárban, koncertet kollégiumi udvaron, az egyetemen vagy kávézóban. A szombathelyi helyszíneken kívül idén a sárvári várban is tartanak koncertet. Fontos állomása lesz az idei programsorozatnak a nemzetközi zenetudományi konferencia is, amelyen részt vesznek a világ legjelentősebb Bartók kutatói.