Hírek

23. Vasi Jogásznap

2019. március 04., 14:02

Az író-költő és jogtudós politikusra, egykori igazságügy-miniszterre, Horváth Boldizsárra emlékeztek a 23. Vasi Jogásznap résztvevői a múzeumkertben álló szobránál. A jogásztársadalom idei szakmai találkozójának témájául idén a sportjogot választották.

23. Vasi Jogásznap

A Horváth Boldizsárról elnevezett szakgimnázium diákjai idézték fel ünnepi műsorukban az egykori jogtudós politikus életútját. 1822-ben Szombathelyen született, itt kezdte ügyvédi munkáját. Országgyűlési képviselőként, majd a kiegyezés után igazságügy-miniszterként sokat tett a városért, és az igazságszolgáltatás számos reformja is a nevéhez fűződik. Az emlékezés helyszíne szimbolikus, mondta az ünnepség szónoka.

Balázsy Péter – megyei jegyző
Horváth Boldizsár szobránál, aki egykori 1848-as főjegyzője a városnak, a szombathelyi 16 pont szerzője.

Horváth Boldizsár szobránál a megye és a város vezetői, politikusok és jogászok helyezték el a koszorúikat. A 23. Vasi Jogásznap hagyományosan előadásokkal folytatódott, ezekre nem csak a jogászokat várták, hiszen a sportjog volt a téma.

Spitz János – elnök, Magyar Jogász Egylet Vas Megyei Szervezete
Ennek a témának a jogi összefüggései rendkívül szerteágazóak: versenyjog, médiajog, a polgári törvénykönyv – szerződéses jogok, futball huliganizmus, rengeteg mindenről szabad és kell beszélni. 11.18

Szó esett a magyar sport közgazdasági problémáiról, a biztonság és személyiség jog kapcsolatáról, valamint a sportolók fegyelmi és büntetőjogi felelősségéről. A jelenlegi sporttörvény 2004-ben készült, azóta a változó körülményeknek megfelelően folyamatosan módosítják.

Sárközy Tamás – elnök, Magyar Jogász Egylet
Majdnem minden évben 1-2-szer, néha többször is módosítják a sporttörvényt. Pl. 2016-ban a sportirányítás teljes rendszere megváltozott, de nem készült új sporttörvény, hanem a réginek egy állandósult módosítása történik, aminek következtében a sporttörvény ma már eléggé áttekinthetetlen.

Sárközy Tamás szerint megfelelő előkészítés után új sporttörvényre lenne szükség, de figyelni kell arra is, ne legyen túlszabályozás annak érdekében, hogy a területen megmaradhasson a civil autonómia.