Hírek

2022-re újabb bölcsődéje lesz a városnak, 46-tal nő a férőhelyek száma

2020. október 02., 13:55

Bemutatták a város új bölcsődéjének látványtervét a legutóbbi közgyűlésen. A mintegy fél milliárdos építkezést az Unió támogatja, de a város költségvetéséből is különítettek el forrást erre a célra. A bölcsőde várhatóan 2022 őszétől üzemelhet.

 

2022-re újabb bölcsődéje lesz a városnak, 46-tal nő a férőhelyek száma

Ezeket a látványterveket mutatták be a legutóbbi közgyűlésen: a kórházzal szemben épül majd fel ez a korszerű bölcsőde. A város azt szeretné, ha az épület megjelenése illeszkedne a lakóövezet képéhez.

Piroska László - műszaki vezető - Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft.
“Az volt a koncepció, hogy egy ilyen családi házas beépítéshez igazodó, emberi léptékű tömegeket hozzunk létre, a játszó udvar felőli kis teraszos részek ilyen kis házikóként jelennek meg, az épület utcafronti részén egy téglaburkolatos kialakítású homlokzatképzést gondoltunk, a játszó udvarok felé pedig kis teraszokat, színes kialakítással.”

Az önkormányzat 14 új parkolóhelyet hoz létre az Eszterházy utcában saját forrásból, és még két további helyen várakozhatnak a bölcsődébe érkezők.

Piroska László - műszaki vezető - Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft.
“Az épület főbejárata az Eszterházy utca felől fog nyílni, a Horváth Boldizsár körút felől lesz egy gazdasági bejárat, az épület és az utcafront között fog elhelyezkedni a dolgozói parkoló. - A szülők hol járhatnak be? - A szülők bejöhetnek a körút felőli oldalon is, az Eszterházy utca felől is, illetve az egészségügyi központ mögött lévő parkolóból is tervezünk egy gyalogos bejáratot.”

Húsz hetes kortól fogadják a kisgyermekeket a bölcsődék, három éves korig. Mióta a GYED mellett munkát lehet vállalni, megemelkedett az egy év alattiakat nevelő szülők igénye a bölcsődei ellátásra. Most a korábbi több mint kétszerese, azaz 114 egy év alatti gyermeket fogadnak az intézmények Szombathelyen.

Sebestyén Bianka - intézményvezető - Egyesített Bölcsődei Intézmény
“Bölcsődéknél nincsenek körzetek, mint óvodák esetében, pont az alacsony számuk miatt is, és a hét bölcsődéből négy a Derkovits lakótelepen helyezkedik el, tehát nem arányosan kerültek elosztásra a bölcsődék a város területén, viszont a munkahelyek és a családok igényei nemcsak a Derkovits lakótelepre korlátozódnak, és nagy igény van elsősorban a belváros közeli bölcsődére, amit a Markusovszky Kórház vonzáskörzete is indokol.”

Az egészégügyi intézményekben dolgozó ápolók, orvosok és a személyzet részéről is nagy igény mutatkozik a bölcsődei férőhelyre. A projekthez a város költségvetéséből is különítettek el forrást.

László Győző - alpolgármester
“”Ez egy TOP-os uniós támogatásból épül elsősorban, ez 460 millió forint támogatást jelent, de még ez sem volt elég, ugyanis az árak elszaladtak, megváltoztak egy kicsit,  és ki kellett egészíteni, és 56 millió forint az, amit a város még hozzátesz, és természetesen ezt örömmel tesszük, hiszen így 46 új bölcsődei férőhellyel és 13 új munkahellyel, és egy teljesen új bölcsődével gazdagodhat a városunk.”

A tervek szerint az új bölcsi 2022 őszére készül el.