MNB - 2
MNB

Hírek

2020 őszétől kötelező lesz a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez

2019. február 14., 14:32

Egy új intézkedés nyomán jövő évtől nem a diplomaszerzésnek, hanem már a felsőoktatásba bejutásnak is feltétele lesz a nyelvvizsga. A tervezet 2014 óta ismert volt, most mégis sok diákot meglepetésként ért a hír. Elsősorban az élő világnyelvekből érdemes készülni, bár a teljes lista még nem készült el.

2020 őszétől kötelező lesz a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez

2020 őszétől kötelező lesz a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez. A vizsgahelyszínek felkészültek az emiatt várható rohamra.

Bakó Béla - igazgató, Vas Megyei TIT
“A tavalyi évben itt nálunk kb 30 százalékos emelkedése volt a nyelvvizsgázók számának. Ezt mit annak tudtuk be többek között, hogy a tavalyi évben jött az a rendelkezés, hogy az első sikeres nyelvvizsga díját az állam megtéríti. Ez emelte a nyelvvizsgázókedvet. Az idei évre hasonló tendenciára számítunk.”

A legalább B2 szintű okirat megszerzésére még több mint egy évük van a fiataloknak. A nyelvvizsga-bizonyítványt ugyanis nem a jövő februári jelentkezés pillanatában, hanem legkésőbb a nyári dokumentumpótláskor kell felmutatniuk. Hátrányból indulnak azok a középiskolások, akik le vannak maradva a nyelvtanulással, de őket sem hagyja magukra a szombathelyi egyetem.

Németh István - rektorhelyettes, ELTE Savaria Egyetemi Központ
“Mi úgy gondoljuk, hogy egy olyan programot fogunk inicializálni, ennek a részletei még egyeztetés alatt vannak, amely a bennünket megcélzó hallgatókat direkt segíteni fogja a nyelvvizsgára való felkészülésben és a nyelvvizsga teljesítésében. A program részleteiről ahogyan az egyeztetések lezajlanak, nyilvános tájékoztatást fogunk adni.”

Hogy milyen nyelvekből fogadják majd el a középfokú vizsgát, még nem tudni, a pontos szabályozást a szaktárca későbbre ígéri.