MNB
MNB - 2

Hírek

20 millió forintból 11 helyszínen számolják fel az illegális hulladéklerakókat

2021. január 13., 14:08

Szombathely 20 millió forintot nyert az illegális hulladéklerakók felszámolására a Tisztítsuk meg az Országot Program keretében. Már tavaly feltérképezték azokat a helyeket, ahol a legnagyobb a probléma, ezek közül 11 helyszínt tisztíthatnak meg most pályázati támogatással.

 

20 millió forintból 11 helyszínen számolják fel az illegális hulladéklerakókat

"Szerintem mindenki emlékszik arra, mikor tavaly év elején városunk zéró toleranciát hirdetett az illegális hulladéklerakókkal szemben."

A város saját köztisztasági Vigyázzunk Együtt Szombathelyre elnevezésű programjával összhangban adta be pályázatát az illegális hulladéklerakók felszámolására.

Horváth Soma – alpolgármester
„20 millió forintot nyertünk, 11 helyszínnel lehetett pályázni. Ebből 19 millió forint az, amelyet a hulladék összegyűjtésére, kezelésére, ártalmatlanítására tudunk költeni. Van még egy olyan része, amelyet figyelemfelkeltő táblák legyártására lehet fordítani. Ezek is meg fognak történni.”

Pet palackokat, sörösdobozokat, nejlonzacskókat és például autógumikat is rejt az útszéli bozótos a 87-es főút Ipari út és a Söptei út kereszteződése közötti szakasza. (0.33) A hulladék lerakását egy kopott tábla tiltja, amit láthatóan eddig nem vettek komolyan a szemetelők.

Kelemen Krisztián – elnök, Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság
„Szombathely közigazgatási területén a tavalyi évben kb. 30 helyszínt sikerült detektálni a közterület-felügyelők és a lakosság jelzése alapján. Ezek közül 11 helyszín az, amely notóriusan visszatérő helyszín, és ez a 11 helyszín került be a mostani pályázatba. Ezek között van külterületi illetve belterületi helyszín is.”

Egyelőre csak becsülni lehet a tehermentesíteni kívánt helyszíneken felhalmozódott szemét mennyiségét. Itt például a mezőgazdasági területet is szennyezi a veszélyes hulladék.

Taufik Roland – ügyvezető igazgató, Szomhull Kft.
„Az, hogy ennyi hulladék idekerült, legalább annyi erőfeszítésbe került azoknak, akik idehozták, mint ha elvitték volna a Körmendi úti hulladéklerakóba. Ide is ugyanúgy el kellett hozni, autóba be kellett rakni. Ráadásul úgy gondolom, hogy aki idehozta még feszült, ideges is volt, amit megspórolhatott volna, ha elhozza hozzánk.”

Ahhoz, hogy a gépekkel hozzáférjenek a szeméthez, a bozótot is ritkítani kell. A pályázati támogatásból február végéig nem csak megtisztítják a kiválasztott helyszíneket, hanem folyamatosan ellenőrzik is azokat, hogy ne kerülhessen oda ismét hulladék. Közben a város újabb kérelmet nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz 7 újabb térfigyelő kamera beszerzésére és kihelyezésére.