Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

20 éves az Esőemberke Alapítvány

Adásban volt: 2018. március 9.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte az Esőemberke Alapítvány, amely nemcsak Szombathelyen, hanem az egész megyében meghatározó szerepet tölt be az autisták megfelelő szociális ellátásában. A rendezvényen bemutatták a Lizanka cím kötetet, amely egy olyan lány életútját mutatja be, aki 31 évesen tudta meg, hogy autizmusban szenved.

Megtelt érdeklődőkkel és szakmabeliekkel az egyetem könyvtára csütörtökön a születésnapi ünnepségen. Az Esőemberke Alapítványt 1997-ben hívták életre azért, hogy összefogja a Vas megyében autizmussal élőket és családjaikat, támogassa rehabilitációjukat, valamint javítsa életminőségüket, és tegyen az érdekvédelmükért.

Nádorné Vörös Ibolya - kuratóriumi elnök, Esőemberke Alapítvány
"Szülők és szakemberek alakítottuk meg az alapítványt, akkor még gyerekeink iskolások voltak, de a jövőjüket nem láttuk. Tehát a nagy szociális intézményekben ők nem tudnak jó helyet találni, a nyílt munkaerőpiacon többségük nem tud dolgozni, tehát nekik egy védett környezetre, egy segítő környezetre van szükségük."

Az eseményen jelen volt Puskás Tivadar polgármester is, aki köszöntőjében kiemelte az alapítvány szellemiségét meghatározó Szent Márton-i segítő szemléletet.

Puskás Tivadar - polgármester
"Mindenki, aki felelősséget érez a társai iránt, az embertársaiért, egy közösségért, tudja, hogy mindannyian értékek vagyunk.

Az ünnepség keretében bemutatták Oravecz Lizanka önéletrajzi kötetét, amelyben a szerző kifejti: milyen hosszú és rögös út vezetett addig, míg rájött, hogy az autizmus bizonyos vonásait hordozza magában. Lizanka gyerekkorában ugyanis még nem volt Magyarországon megfelelő szaktudás és szakirodalom az autizmusról. A problémával csak a '90-es évek végén kezdtek behatóbban foglalkozni.

Oravecz Lizanka
"Ugyanolyan vagyok, mint a diagnózis előtt, annyi változott, annyi segítséget kaptam ezáltal, hogy nagyon specifikusan, nagyon céltudatosan tudom még inkább megismerni magam, amibe eddig is nagyon sok energiát fektettem, de így egy kicsit jobban körvonalazva van, merre induljak el az életemben, ha elakadok."

Oravecz Lizankával könyvéről Némethné Tóth Ágnes, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi docense beszélgetett a szépszámú közönség előtt.

2018. március 09.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében