Hírek

1956-ra emlékezett a város

2014. október 27., 16:11

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 58. évfordulójára emlékezett a város október 23-án. A hűvös, szeles időjárás miatt átalakult a megemlékezések forgatókönyve, lerövidítették a programot. A Városházán ünnepi közgyűlést tartottak.

1956-ra emlékezett a város

A hagyományoknak megfelelően a Jáki úti temetőben, Welther Károly sírjánál kezdődött a városi megemlékezés. Torjay Valter, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezetének örökös, tiszteletbeli elnöke méltatta a forradalom iránt elkötelezett ügyvéd tetteit, majd az ünneplők elhelyezték az emlékezés és a tisztelet koszorúit a síron.

Az ünnepség a Március 15. téren folytatódott. A Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, majd a XII. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái díszmenettel tisztelegtek a forradalom hősei előtt.  

A hűvös, szeles időjárás miatt lerövidítették a programot, elmaradt a diákok hagyományos emlékműsora.

"Fegyvert fogtak egyszer régen mind a nagyfiúk..."

A megemlékezések harmadik helyszínén, az 56-osok terén, a hősi halált halt nemzetőrök emlékfalánál gyűlt össze az ünneplő sokaság. A forradalom erkölcse, szellemisége máig hat, biztos kapaszkodót nyújt nekünk. A nép akkor megmutatta karakterét, lelkét, hősiességét - mondta beszédében Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség országos elnökségének tagja.

"Az út pora a vándorok palástja."

A Városházán ünnepi közgyűlést tartottak. Puskás Tivadar polgármester beszédében az 56-os forradalom mellett a magyar köztársaság kikiáltásának és a szombathelyi önkormányzat megalakulásának évfordulójáról is megemlékezett.

"Vallom, hogy a múlt közös felidézése, értékeink közös ünneplése vezet a közös munkához. Mert csak összetartással és együttműködéssel lehet a város felemelkedését tovább folytatni."

Az ünnepi közgyűlés a Weöres Sándor Színház fiatal színészei és az Isis Quartett verses-zenés emlékműsorával zárult.