Hírek

1956-os vetélkedő

2016. október 20., 17:33

Történelmi séta címmel vetélkedőt szervezett a Vasi Múzeumbarát Egylet az 56-os emlékév programsorozat részeként vetélkedőt. Az általános- és középiskolás csapatok bejárták a szombathelyi forradalmi helyszíneket, feladatokat oldottak meg, és felidézték a 60 évvel ezelőtti eseményeket.

1956-os vetélkedő

"Meghatározott gyanusított...cselekménnyel kapcsolatban előadom."

Kihallgatási jegyzőkönyvet gépelnek az iskolások a vetélkedő egyik színhelyén, ahol a forradalom idején a rendőrség székháza működött. A Történelmi séta elnevezésű városi vetélkedőn az iskolások interaktív feladatok, és helyszínekhez kötődő rövid előadások mentén ismerkedtek meg az 56-os eseményekkel.

Tóth Kálmán - titkár, Vasi Múzeumbarát Egylet
"A hatvanadik évforduló tiszteletére általános- és középiskolások számára hirdettük meg a vetélkedőt. A délelőtt során egy városi staféta zajlik 8 helyszínen, 8 városi épülethez kötődve, ahol valamilyen 56-os esemény történt, illetve egy kicsit a korszak hangulatába a gyerekeket bele tudjuk vezetni."

A gyerekek előre megkapták a menetlevelet, amivel a kijelölt helyszíneket felkeresték. Megismerkedhettek a korabeli rádióval, saját hangjukon felolvashatták az akkori híreket.

"Itt a Szabad Szombathelyi Rádió."

Kovács Gergely
"Kipróbáltuk azt, hogy milyen a rádióba belemondani dolgokat, meg ami 56-ban történt azokról."

Megismerkedhettek az 50-es években használatos egyenruhákkal, egy másik helyszínen a szovjet-magyar kapcsolatokról szólt a feladat.

Handler Márkó
"A szovjet magyar baráti társaság székházához mentünk, ahol egy propagandaszöveget írtunk, beszéltek nekünk a propagandáról, a szovjet-magyar barátságról, ahova aztán a politika is befolyt."

A vetélkedő célja az volt, hogy a fiatalok számára is kézzel fogható közelségbe hozza a 60 évvel ezelőtti történéseket és a korszak hangulatát.