MNB
MNB - 2

Hírek

1956 izzó ősze Vas megyében címmel nyílt emlékkiállítás a levéltárban

2016. október 26., 16:32

Az időszaki tárlat hangulatképeket villant fel a forradalom előtti, alatti és utáni időszakból.

1956 izzó ősze Vas megyében címmel nyílt emlékkiállítás a levéltárban

A forradalom 60. évfordulója alkalmából időszaki kiállítás nyílt a Vas Megyei Levéltár, valamint a Közjó és Hagyomány Egyesület együttműködésének eredményeként.

Kovács Péter - elnök, Közjó és Hagyomány Egyesület
"Ebben az esztendőben az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója kapcsán szerveztünk egy előadássorozatot, amelynek a helyszíne itt a levéltárban található, és így adódott az együttműködés a levéltárral, és részben ennek az eredménye ez a mostani kiállítás."

A tárlat három fő tematikus egységből építkezik. Az első az 1945 és 1955 közötti időszak főbb történéseit, a forradalom előzményeit tárja a látogatók elé. A második elem az 56-os forradalom szombathelyi és Vas megyei vonatkozásáról szól.

Melega Miklós - igazgató, Vas Megyei Levéltár
"Itt igyekeztünk az igen kis számú archív fotófelvétel segítségével életszerűen megjeleníteni, hogy hogyan is nézhetett ki Szombathely a forradalom napjaiban. Ha valaki besétál ebbe a térbe, akkor az embernagyságú fotók közt azt érezheti magát, mint hogyha ő is ott állna a lelkes tüntetők között."

A kiállítás harmadik egysége az 1957 és ‘63 közötti időszakot, a megtorlás és a korai Kádár rendszer korát mutatja be a párttagok kitüntetéseinek vagy a forradalom résztvevőinek letartóztatását megidéző korabeli dokumentumok segítségével. A tárlat november 25-ig látogatható a levéltár előadó- és kiállítótermében.