MNB - 2
MNB

Hírek

1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezett a város

2018. március 19., 16:43

A magyar szabadságért és függetlenségért meg kell küzdeni ma is - ez hangzott el a március 15-i városi ünnepségen. Az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra emlékező, és a modern parlamentáris Magyarország megszületését ünneplők a lovas huszárokkal együtt vonulva kezdték a napot.

1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezett a város

Felvonulással kezdődött a március 15-i ünnepségsorozat: a Klapka Lovasság 11-es Huszár Tagozatának felvezetésével indult a kicsi huszárok csapata és az ünneplők sokasága az Ady térre.

Itt megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát, majd a Március 15-e térre vonultak át. Katonai tiszteletadás mellett felvonták a magyar zászlót, majd a Nagy Lajos Gimnázium  diákjai adtak elő irodalmi-történelmi műsort.

“március, március, március, szeretlek százezer éve!”

A megemlékezés a központi ünnepségnek otthont adó múzeumkertben folytatódott, ahol az országgyűlés alelnöke, Hende Csaba a hazafiságot méltatta beszédében.

“Azokat a hősöket ünnepeljük, akik 1848-ban felismerték, hogy függetlenség és szabadság nélkül nincs Magyarországnak jövője, és elég bátrak is voltak ahhoz, hogy ezért megküzdjenek, ha kell, életre-halálra. Ahogy 1848-ban, úgy ma is meg kell küzdenünk Magyarországért, a magyar szabadságért és függetlenségért.”

“Hejj, élet, be gyöngy élet, ennél szebb sem lehet, csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret!”

A kulturális műsort követően Puskás Tivadar polgámester szólt a fiatalokhoz:

“Csak felelősen gondolkodó, a közért tevő és a közösségben gondolkodó emberekkel lehet hazát s jövőt építeni!”

Ezekkel a szavakkal köszöntötte az új diákpolgármestert és diák alpolgármestert a város első embere, majd átadta nekik a kulcsot, amely a beiktatásukat jelképezi. A városi ünnepség Horváth Boldizsár szobránál, a tisztelet koszorúinak elhelyezésével ért véget - itt a honatyák mellett a civil szervezetek képviselői is fejet hajtottak.