Hírek

17. vándorgyűlését kezdte meg Szombathelyen a Magyar Oxyológiai Társaság

2014. október 16., 14:46

A három napos konferenciasorozat keretében a magyar mentőszolgálatok jelenéről és jövőjéről tanácskoznak a részt vevők.

17. vándorgyűlését kezdte meg Szombathelyen a Magyar Oxyológiai Társaság

„És akkor teljesen hátrahajtom ugye? Jó, rendben. És most mit csináljak?

A konferencia előtt bemutatót tartottak kicsiknek elsősegélynyújtásról. Szombathely már két alkalommal adott otthont a Magyar Oxyológiai Társaság vándorgyűlésének.

Puskás Tivadar – polgármester
„Mindig arra emlékeztünk, hogy évfordulója volt a szombathelyi embermentésnek, ugyanis Szombathelyen 1904. ápr. 6-án volt az amikor az első mentőkocsi kivonult a beteghez.”

1948-ban indult útjára az országos szervezett mentszolgálat. Burány Béla szerint több, Magyarországnál jóval gazdagabb állam néz fel ránk, hogyan tudjuk fenntartani az országosan egységes eszközpark és személyzet tekintetében a mentést.

Burány Béla – főigazgató, Országos Mentőszolgálat
„Nekünk szerencsénk van, ugyanis az elődeink több mint 100 évvel ezelőtt kitalálták azt és meghatározták, hogy Magyarországon a szervezett embermentés az mind szervezettségében legyen országosan egységes, mind szakmai megközelítésében. Tehát egységes szakmai elvek, eszközpark, kocsipark mentén mentsük a menthetőt Magyarországon.”

A regionális szervezetek 2005 óta működnek. A Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezethez 3 megye tartozik Vas, Zala és Győr-Moson Sopron. Lórántfy Mária hangsúlyozta, hogy országos viszonylatban mentőállomások, és gépkocsi eszközparkok tekintetében jól áll a régió mentőszervezete.

Lórántfy Mária – igazgató, Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet
„Számos magánszemélytől ill. társaságtól, vállalkozástól érkezik folyamatosan felajánlás, amelyet az eszközparkunk korszerűsítésére, bővítésére tudunk fordítani.”

Az október 16-18-ig tartó vándorgyűlés keretében a sürgősségi betegellátás jelenlegi helyzetéről tanácskoznak majd a részt vevők, valamint a mentőszolgálatok jövőjéről.