Hírek

15 százalékkal nőtt az ápolási díj összege

2019. január 14., 19:01

15 százalékkal nőtt az ápolási díj összege január elsejétől, és bevezettek egy új ellátási kategóriát is azok számára, akik önellátásra képtelen gyermekről gondoskodnak. A gyermekek otthongondozási díja, a gyod havi 100 ezer forintot jelent az érintett családoknak.

15 százalékkal nőtt az ápolási díj összege

"Na, vedd el! Most nem akarod elvenni? Ez a tiéd!"

Szilviáék három gyermeket nevelnek. A 16 éves Benedek és öccse, a 10 éves Armand ritka genetikai betegségben szenved. 24 órás felügyeletre szorulnak, nem beszélnek, nem tudnak járni, sem önállóan enni, és pelenkázni kell őket.

"Igen, puszi, te is mosolyogjál! puszi"

A napjuk egy részét az Aranyhíd iskolában töltik, ahol játékkal, tornával foglalkoztatják őket, így édesanyjuk 4 órában tud dolgozni. Az ápolási díjjal kapcsolatos változások nagy segítséget jelentek a családnak.

Szabó Szilvia
"A régebbi rendszerben egy gyermek után tudtunk ápolási díjat igénybe venni, a férjem gyest kapott a másik gyerkőc után igénybe venni, de mivel betöltötte a tizedik életévét, az sem járt. Most mindenképpen sokkal jobban fogunk járni az új rendszer szerint, amit hoztak új rendeletet."

Az alapösszegű, az emelt és a kiemelt ápolási díj összege 15 százalékkal emelkedett január elsejétől.

A szombathelyi járásban közel 400-an veszik igénybe ezeket az ellátásokat. A kormány bevezette továbbá a gyermekek otthongondozási díját, amire az önellátásra képtelen gyermekét nevelő vér szerinti vagy örökbefogadó szülő jogosult. Aki korábban ápolási díjat kapott, annak hivatalból megállapítják a gyod-ot - mondja a járási hivatal vezetője.  

Kovács Györgyi - hivatalvezető, Szombathelyi Járási Hivatal
"A határozatokat január 15-ig hozzuk meg, a folyósítás február 5-ig fog megtörténni. A gyermekek otthongondozási díjának összege bruttó 100 ezer forint, ez csökken a nyugdíjjárulék összegével, így a nettó összeg 90 ezer forint."

A gyod a gyermek életkorától függetlenül jár a szülőnek. Az önellátásra való képtelenséget később szakértő állapítja meg egy pontrendszer alapján. A jelenlegi adatok szerint a járásban 146-an, Szombathelyen 95-en vehetik igénybe a gyod-ot, az új igényléseket folyamatosan fogadják.