Hírek

Gyerekek is kaphatják az oltást

2009. október 28., 16:22
Ma érkezett meg a hivatalos engedély a helyi tisztiorvosi szolgálathoz, már a 3-18 éves korosztály oltását is meg lehet kezdeni. A gyerekeknek kizárólag szülői engedéllyel adható a vakcina. Először az óvodások és az általános iskolások juthatnak a védőoltáshoz.

Vas megyében nem oltanak be gyereket az általános iskolákban és az óvodákban. Aki akarja, a háziorvosnál kérheti gyermekének a H1N1 elleni védelmet. Az országos tisztifőorvos a napokban még arról beszélt, hogy ha a szülő hozzájárul, az iskolaorvosok is beadhatják az oltást. A szervezés azonban rengeteg pluszmunkával járna, és ezt sem az orvosok sem az ÁNTSZ nem vállalja fel. Az iskolák azt mondják, csak akkor kooordinálják az oltást, ha ezt kötelezővé teszik.

Sátory Károly - igazgató, Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola
"Próbáltunk tájékozódni a kérdéssel kapcsolatban, egyik tanulónk orvos édesapja jött hozzánk és a tantestületnek tartott tájékoztatót, felhívta a figyelmet azokra a dolgokra, amikre oda kell figyelnünk, hogy a fertőzés ne terjedjen."

Az iskola ettől függetlenül nem szervez intézményen belül oltást. Nem is lenne rá túl nagy igény. A háziorvost kell felkeresnie annak, aki mégis szeretné beadatni gyermekének az oltást. A helyi ÁNTSZ is egyeztetett már az ügyben az iskolaorvosi szolgálattal.

Dr. Stánitz Éva - kistérségi tisztifőorvos, ÁNTSZ
"Az általános iskolásoknak az alapellátásban, azaz a háziorvosnál kell jelentkezni az oltásra, a középiskolásoknál már árnyaltabb a kép, ott szeretnénk, ha az iskolaorvos oltana az iskolai rendelőben."

Ezt azonban a középiskoláknak maguknak kell megszervezniük és beszerezniük a szükséges szülői engedélyeket. Az oltást ők az 1900 forintos térítési díjért kaphatják meg. Eddig az első körben 8700 influenza elleni védőoltást adott ki az ÁNTSZ, a H1N1 elleni vakcinából a vártnál kevesebb fogyott. A szezonális influenza elleni oltóanyag az előző évekhez hasonlóan kelendő.