Hírek

11 civil szervezettel köt a város feladatellátási szerződést

2020. október 01., 20:50

Közülük négy közművelődési tevékenységet is ellát a megállapodás szerint. Összesen 37 millió forintot oszt szét az önkormányzat az egyesületek között. A herényiek támogatása négymillióval lesz kevesebb, ez nagy vitát váltott ki a legutóbbi közgyűlésen.

 

11 civil szervezettel köt a város feladatellátási szerződést

Szombathely évente 75 millió forint állami támogatást kap közművelődési feladatokra, amit jórészt az AGORA lát el. Emellett az önkormányzat civilekkel is leszerződik, így a peremkerületekben is élénk kulturális élet folyik. (Városháza külső) Igyekeztek igazságos rendszert kialakítani, hogy mindenki a feladataikkal arányos összeget kapjon - mondta a bizottsági elnök, aki leszögezte, főállású programszervezők bérét az önkormányzat nem kívánja fizetni, azt oldják meg a szervezetek saját bevételből.

Putz Attila - elnök, Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság
"Az, hogy mi kötünk szerződéseket civil egyesületekkel, a városnak nem kötelező. Ez színesíti a kulturális, közművelődési értékeit, ezért tesszüök ezt meg, ez sok városban nem működik így."

A Herényi Virágút a karnevál után a város második legnagyobb rendezvénye. Erre és további programokra, valamint működésre fordította az eddigi 17 milliós támogatást a Herényi Kulturális és Sport Egyesület. Az összeg jövőre 13 millió forintra csökken.

Simon Ádám - kulturális szervező, Herényi Kulturális és Sport Egyesület
"Ennek a döntésnek az értelmében az egyesületben belső egyeztetések kezdődtek, hogy jövőre milyen formában, milyen átalakítások mellett tudjuk folytatni  a közművelődési munkánkat. Cél az, hogy a helyi közösségeknek továbbra is teret adjunk, lehetőségeket, és olyan programokat szervezzünk, ami nem csak lokálisan, hanem akár városi, megyei szinten is megfelel a közművelődési igényeknek."

Közművelődési feladatokat a zanati egyesület is ellát, minden évben megtartják például a Szent László-napokat és a Zanatlont. Jövőre 3 millió forintot kapnak.

Pál Ferenc - elnök, Zanati Kulturális és Sport Egyesület
"1,2 millió fog elmenni rezsire, úgy tervezzük, hogy 800 ezer forintot kell fordítanunk a ház karbantartására, a fejlesztések befejezésére, és a többi marad meg a programokra."

A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör tehetségprogramot működtet, van nótakörük, nyugdíjas klubjuk és művészeti csoportjuk, minden évben megszervezik a Szent István-napi ünnepséget. A négymilliós támogatás nagy részét elviszi a Zarkaházy-kastély rezsije, csak a fűtés évente 800 ezer forintba kerül.

Hegedüs Éva - elnök, Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör
"Ez a fenntartásra elég, és némi programra. Ez nem jelentett soha gondot, mindenki közösségi munkát végez, sokat segítenek, sok civil önkéntes munkával beszáll, hozza az ötleteket, és csinálja a programokat."

Ez az év rendhagyó, a járványhelyzet miatt az egyesületek szeptember 30-ig csak azt az összeget kapták kézhez, ami a működésükhöz feltétlenül szükséges. A többit év végéig pótolja az önkormányzat. A feladatellátási szerződések öt évre köttetnek.