Hírek

100 millió kuplung

2019. február 07., 15:19

Indulásakor naponta 60, ma pedig pedig már 27 ezer kuplungot állítanak elő a Schaeffler cégcsoport szombathelyi gyárában, amiből elkészült a százmilliomodik darab. A megye legnagyobb foglalkoztatójának számító nagyvállalatnak nemcsak a termelékenysége sokszorozódott meg fennállása óta, hanem termékpalettája is.

100 millió kuplung

Egymás után gördülnek le a kuplungok a szerelősorokról. Mindössze néhány percre van szükség a három részből álló autóipari termék előállításához. Ebből naponta 27 ezer darab készül a szombathelyi nagyvállalatnál. A világpiaci igényeknek megfelelően a termelés felgyorsult. 1997-ben még csak 60 darabot gyártottak naponta. Horváth Zoltán a kezdetektől a kuplunggyártás területén dolgozik, ezért a termékjubileumi ünnepségen jelképesen átvehette az elkészült 100 milliomodik darabot.

Horváth Zoltán – műszakvezető, Schaeffler Savaria Kft.
Műszakvezető vagyok jelenleg. Sori szerelőként kezdtem annak idején, onnan lettem gépbeállító, majd gépgondozó, utána lettem csoportvezető, gyártástervezéssel is foglalkoztam, majd visszakerültem ide, mint műszakvezető. 12.35

Az ünnepségen részt vettek a cégcsoport német vezetői is. Ők és a szombathelyi nagyvállalat ügyvezetője is köszönetet mondtak a dolgozóknak a kimagasló teljesítményért.

Szigeti Tibor – ügyvezető igazgató, Schaeffler Savaria Kft.
Ez a picivel több mint 20 év a kuplunggyártás területén, ez megalapozta nekünk a jövőt. Továbbra is versenyképesek vagyunk, továbbra is lesz munkánk. Úgy néz ki a jelenlegi helyzet, hogy további projekteket nyerünk el. 2.13

2019-ben a nagyvállalat megkezdi a kuplunggyártást a tehergépjárművek számára is, az egyik vezető autógyárral pedig közös fejlesztő workshopot tartanak Szombathelyen.

Nagy Péter – termelési vezető, Schaeffler Savaria Kft.
Folyamatosan változó világban élünk, ezt érezzük mi is, hiszen folyamatosan változik a termékskála, termékpaletta is. Most éppen hibrid kuplungokat gyártunk, motorkerékpár kuplungokat gyártunk, illetve a bolygóműves hajtásnak egy részét fogjuk a hibrid gépjárművek számára szállítani. 8.36

A 100 milliomodik kuplung elkészülte alkalmából a vezetők termékmaketteket, a dolgozók ajándékot kaptak, és meg is vendégelték őket. Az ünnepségen a terület munkatársairól csoportkép is készült.