Hírek

100 éves a Magyar Hidrológiai Társaság

2017. március 21., 15:59

1993 óta március 22-én ünnepeljük a víz világnapját, ami jó alkalom arra, hogy e közös természeti kincsünk védelmére felhívjuk a társadalom figyelmét. Idén kettős ünnepet ül a vizes szakma: a Magyar Hidrológiai Társaság éppen százéves.

100 éves a Magyar Hidrológiai Társaság

Árvíz idején gyakran hallani a vízügyes szakemberek munkájáról, a hétköznapokban azonban kevésbé, pedig hasonlóan nélkülözhetetlen tevékenységet végeznek nap mint nap azért, hogy mindannyiunk számára elérhető legyen a vezetékes ivóvíz. Többek között az ő munkájukra is felhívja a figyelmet a március 22-én ünnepelt víz világnapja, amelynek alkalmából egy szombathelyi hotelben tartottak konferenciát az ágazat szervezeteinek.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott, Vas Megyei Kormányhivatal
“A nagyvilágban sem természetes az, hogy vízből van bőségesen. A  vízből nincs bőségesen! Hála istennek mi olyan vidéken élünk, ahol még  van. Na azt kéne tudatosítani, hogy addig becsüljük meg, amíg van.”

Többek között erre szólított fel a kormánymegbízott a találkozón, ahol megbecsüléséről biztosította a szakma képviselőit. Az ENSZ által kiadott világnapi szlogen a szennyvizek korszerű tisztítását, az élővizek védelmét helyezi a figyelem középpontjába.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
“Majdnem 100 százalékhoz közeli Magyarországon is, és Nyugat-Dunántúlon is a vízellátás helyzete. Ugye, amit szoktunk mondani, hogy a közmű olló nem záródott még össze. Ez ugye azt jelenti, hogy sokkal több háztartás van vízellátással ellátva, mint amennyi csatornázott szennyvíztisztítással. Tehát a fő irányvonal Magyarországon is, és a Nyugat-Dunántúlon is, hogy a szennyvíztisztítás mértékét növeljük.”

Kettős ünnep az idei világnap a szakma számára: éppen 100 éve alakult meg a Magyar Hidrológiai Társaság, a háromezernél is több tagot tömörítő vizes civil szervezet.

Nádor István - nyugalmazott igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
“Egy ilyen kerek évforduló, ami ugye a szakembereknek a társaságának a kerek évfordulója, az megérdemli, hogy erre is egy kicsit visszaemlékezzünk erre a száz évre. Illetve hát itt Nyugat-Dunántúlon 59 éve alakult meg ennek a területi szervezete a társaságnak. Ami ugye nem kerek évforduló, de hát nyilván nem lehet elmenni akkor már emellett sem.”

A tanácskozáson előadásokkal és vetítésekkel ünnepeltek a vízügyes ágazat képviselői.