Hírek

10 millió forintból újították fel a Szent Márton kápolnát

2012. október 31., 20:38

Az uniós támogatás segítségével eredeti külsejét kapta vissza a Szent Márton templomban található oltár, az ereklyetartó szekrény, ezenkívül új festést és padozatot kapott a kápolna. Az egyházmegye ezzel is munkával is készül az Európa-szerte tisztelt Szent Márton születésének 1700. évfordulójára, amelynek ünnepségeit 2016-ban rendezik majd.

10 millió forintból újították fel a Szent Márton kápolnát

2008-ban így nézett ki a Szent Márton-kápolna oltára - a festés eltakarta, hogy a fából készült részek erősen korhadtak, néhol megindult a gombásodás és a szuvasodás. - És ilyen az oltár most, a felújítás után. A faszerkezeteket több helyen elbontották, a többrétegű átfestéseket eltávolították.

A templom plébánosa a szomszéd oltáron mutatja, hogyan kerültek elő a különböző festékrétegek. Az építmény elemeit konzerválták, külseje most az eredeti állapotát mutatja, amilyennek elkészültekor, 1866-ban láthatták a hívek. Az elmúlt hónapokban az oltár környezete is megújult.

Schauermann János plébános
A kápolna egy uniós pályázat keretében újult meg, több részletben, felújítottuk a Szent Márton-oltárt, a Szent Márton-ereklyét tartalmazó ereklyetartó szekrényt, valamint a kápolna padozatát, és a kápolna új kifestést kapott.

A legenda szerint ennek a kápolnának a helyén állt Márton szülőháza a 4. században. A régészek szerint azonban azóta folyamatosan temető volt ezen a környéken.

dr. Kiss Gábor régész
Itt megtaláltuk ennek a 9. századi temetőnek néhány sírját, ugye a templom körül helyezkedtek el akkor is a temetők, és pár sír még a napvilágra került. Ily módon a templomot nem, de a hozzá tartozó sírokat feltártuk.

Az egykori temetőre utal a kápolnában látható ókeresztény sírkő, a szemközti falon lévő 17.  századi, Márton ábrázoló festmény pedig a domonkosok idetelepedésének idejéből származik. A kutatások alapján ma már jól rekonstruálható, hogyan nézett ki ez a környék az elmúlt századokban, Minderről 3D-s látványtervek is készültek, amelyeket vasárnap mutatnak be nagyközönség előtt.